Ce si cine este trainer-ul?

Sunt o multime de definitii care vorbesc despre ce inseamna sa fii trainer, care includ formulari precum facilitator si formator. Nu cred ca cineva va reusi sa stranga intr-o singura fraza tot ce presupune meseria de trainer.

Este job-ul in care jonglezi cu tot ceea ce esti tu, in care toata fiinta ta este prezenta si solicitata. Din punctul meu de vedere, a fi trainer presupune in primul rand o EXCELENTA CUNOASTERE a ce si cine esti tu de fapt. Inseamna sa fii suficient de curajos si asumat in a putea vedea adevarul despre tine: sa poti fii capabil sa iti recunosti atat punctele tari, cat si slabiciunile. Spun asta pentru este o meserie in care esti in permanenta expus participantilor si reactiilor acestora, iar daca nu stii ce anume te face sa te simti atacat, judecat, enervat, deranjat, poti avea raspunsuri care sa iti compromita intreaga munca. Ganditi-va la trainerii interni, spre exemplu, care livreaza cursuri pentru angajati, care de cele mai multe ori nu vin de placere ci pentru ca au fost trimisi. Automat, vor avea replici prin care sa exprime acest lucru, implicarea lor va fi aproape de zero, iar atunci cand vor interactiona o vor face pentru a vorbi cu colegii, pentru a spune o gluma sau a te contrazice. Daca nu te cunosti suficient de bine si nu stii cum sa te controlezi pe tine, exista posibilitatea sa cazi in plasa si sa interpretezi anumite lucruri ca pe niste atacuri personale si sa raspunzi in consecinta. In aceasta situatie, fii convins ca atitudinea lor se va inrautati!


Trainer-ul poate fi asimilat si cu un lider care are followeri! Atunci cand la finalul cursului vine macar un participant si iti spune "Multumesc! A insemnat foarte mult pentru mine, chiar m-a ajutat ce am discutat aici!", atunci poti respira usurat. Inseamna ca training-ul tau a fost unul de impact si ca ai reusit sa INSPIRI. Pentru ca, la fel ca lider-ul, trainer-ul ii inspira pe cursantii sai, sa se imbunatateasca, sa se dezvolte, sa produca schimbari. Si atunci cand trainer-ul te face sa iti doresti sa schimbi ceva la tine sau la mediul in care lucrezi/traiesti, devine un FACTOR AL SCHIMBARII.

Amintiti-va de cursurile la care ati participat! Sigur au fost momente in care s-a ras si s-au spus glume, in care voua sau colegilor v-a venit pofta sa povestiti o intamplare care nu avea neaparat legatura directa cu ce se discuta. In acel moment, voi vorbeati, erati entuziasti, veseli, in schimb, cel din fata avea nevoie sa isi parcurga agenda si sa va aduca inapoi la firul celor dezbatute initial. Tocmai de aceea, spun ca un trainer este si un COORDONATOR,  pentru ca trebuie sa capteze din nou atentia, de fiecare data cand lucrurile scapa din firescul lor, si sa isi conduca auditoriul catre obiectivul cursului, sa managerieze momentele in care cursantii se contrazic sau cand exista atacuri la persoana vis-a-vis de alti colegi.

Si nu in ultimul rand, trainer-ul inseamna PASIUNE!  Daca nu simti prin toti porii ceea ce transmiti oamenilor din fata ta, daca nu ai trait la un moment dat in vreun fel acea situatie pe care o expui, credibilitatea ta scade si ajunge la participanti mult mai putin. Cand vorbesti cu pasiune se simte prin tonul vocii, expresia fetei, postura si micro-semnale, aceasta fiind de altfel si o metoda de a-ti capta publicul si de a-i inspira!

Asadar, incepeti prin autocunoastere, faceti schimbarea  de care aveti nevoie, coordonati-va cu ceea ce sunteti si faceti-va meseria cu pasiune! Doar asa veti fi traineri de succes!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu