Lider si leadership

“Daca vrei un an de belsug, cultiva orez,
 Daca vrei 10 ani de belsug, cultiva o livada,
 Daca vrei 100 de ani de prosperitate, cultia oameni. “


Leadership-ul este conceptul care arata ca un sef poate fi o fiinta umana care demonstreaza empatie si asertivitate, care prin atitudinea pe care o adopta nu se aseaza pe o treapta superioara, ci este coleg; este arta de a conduce fiind in mijlocul echipei si nu deasupra ei.

Leadership-ul reprezinta influenta pe care anumite persoane o exercita asupra altora in vederea atingerii obiectivelor, intr-un context organizational. Parteneriatul pentru performanta este caracterizat prin intalnirile 1 la 1 dintre manager si angajat, in care se discuta despre ceea ce doreste angajatul. Prin astfel de intalniri managerul are ocazia de a-l indruma si ajuta pe angajat in dezvoltarea sa.

Tineri, batrani, bogati, saraci, femei sau barbati – zeci de mii de lideri care au fost urmati de milioane de oameni. Ce au in comun, de ce i-au urmat?


1.       Sunt oameni, ca tine! – deci, nu au avut nimic special s-au confruntat cu situatii asemanatoare cu ale tale, cu momente tensionate, membrii de echipa dificili, si ei au fost nevoiti sa isi motiveze si responsabilizeze echipa – pana aici sunteti la fel!

2.       Au un obiectiv suficient de mare, astfel incat oamenii si-au doritsa faca parte din el. – si voi aveti obiective mari, aveti nevoie de rezultate, mai ales de cand cu fuziunea!

3.       Pasiune uluitoare pentru ceea ce fac – cei mai multi dintre voi sunteti de cativa ani in companie; nu ramaneati voi atata timp, doar pentru colectiv, daca nu va si placea ceea ce faceti.

4.       Au adus beneficii pentru cei din jurul lor. – e simplu, voi ii ajutati pe oameni, prin feedback, prin sesiuni de coaching, sa obtina evaluari mari, astfel incat rezultatele sa fie masura si sa isi obtina bonusul. De asemenea, prin ce le spuneti in acele sesiuni ii ajutati sa se dezvolte: personal si profesional.

“Nu va puneti problema ce pot face oamenii pentru voi, ci ce puteti face voi pentru ei.” – Ghandi

Liderii sunt acei nebuni care cred cu tarie in visul lor, in telul pe care si l-au stabilit. Prin acesti nebuni se afla Bill Gates care la un moment dat a spus “Un computer pe fiecare birou, in fiecare casa, cu Soft Microsoft”  si Martin Luther King care a afirmat “I have a dream” in lupta sa.

Valorile fundamentale - harta

1.       Familia
2.       Credinta – ca oamenii sunt facuti sa fie de success
3.       increderea - in acest cuvant se regaseste si credinta – “cred”
4.       Educatia – ne conduce catre leadership authentic, nu poti fi lider daca te opresti din a invata
5.       Perseverenta – au incercat de x ori, nu au reusit si apeleaza la altii sau spun ca renunta . Totusi intervine intrebarea: “De cate ori te-ai ridicat atunci cand ai invatat sa mergi?”.
PRINCIPIILE reprezinta busola dupa care se ghideaza orice lider. Cand nu poti identifica unde este nordul, vei sta cu harta in mana degeaba. Hartile sunt bune. Cautati-va busola! Fiti liderul vostru in primul rand! Liderii autentici depasesc dependenta si cauta in interdependenta.

“Imediat ce jocul se termina, regele si pionul ajung in aceasi cutie.”

Dependent – independent – interdependenta

Cartile de specific transmit ca leadership-ul este un tel la care voi, muritorii de rand, aveti voie sa visati.
Ne nastem DEPENDENTI – avem nevoie sa fim ancorati, hraniti, spalati. Nu ne place – “lasa ca plec eu de acasa si va arat eu, nu mai imi spuneti voi ce sa fac. Vreau sa fiu INDEPENDENT FINANCIAR.”  Doar 7,1% din populatia tarii a ajuns la acest statut.
INDEPENDENTA este intersectia in evolutia noastra. Tot efortul nostru se concentreaza pentru a demonstra ca putem fi siguri. Cand ajungem in acel punct ne dam seama ca suntem singuri. Atunci ajungem la punctual de INTERDEPENDENTA (si ne schimbam statutul social).

Cand accepti ca nu vei reusi sa castigi decat dupa ce inveti sa ii ai pe ceilalti langa tine. Liderii autentici creaza alti lideri.
Daca harta voastra nu este detaliata nu e usor de navigat. Harta nu e teritoriu, e doar o reflexie a teritoriului. Valorile ne calauzesc. Nu avem aceleasi valori toata viata si banii nu inseamna leadership.  



Se spune ca leadership-ul e o calitate cu care te nasti – e in functie de persoana – tine de increderea in noi, fiecare are dreptul sa straluceasca si avem nevoie de o viziune.
Viziunea este o perspectiva mai mare a lumii. Se spune ca in primii 2 ani de ucenicie daca nu ai viziune nu poti merge mai departe.

“Daca vrei sa fii maret trebuie sa fii maret.”

Inainte sa pornesti la drum, raspunde la intrebarea „DE CE? CARE E MOTIVATIA?”. Daca motivatia nu contravine eticii si nu vrem sa dovedim, ci sa fim, e ok.
Mai trebuie sa stiu incotro ma indrept – DIRECTIE – eu o stabilesc. La leadership vorbim de o persoana care inspira mii de persoane. In self-leadership, prin puterea propriului exemplu. Asta se potriveste cu cei care nu conduc o echipa. Rezultate care inspira, care ii inspira pe cei din jur.“Daca nu vreau sa lucrez intr-o echipa, oare sunt lider?”

Rolul liderului e sa ia decizii pe baza expertizei sale, pentru ca tu ai drept de semnatura, tu iti asumi responsabilitate. Si managerul are o problema in cum sa interactioneze cu seful lui:atunci si el devine follower. Cand managerul este follower cu seful lui este cand sa fie submisiv, cand rebel. Ce facem cu o persoana care nu e pe stilul nostru? Aplicam modelul ok-ok (va fi detaliat in articolele urmatoare).

Tipuri de lider
Permisiv – Intentia: EVITARE (Ghiocel)        
Autoritar – Intentia: IMPUNERE (pumn in masa)
Democratic/participativ – Intentia: COLABORARE

Diferenta intre cele 3 comportamente o face intentia pe care o am. Ce intentie am?  Cel agresiv are intentia sa se impuna, cel pasiv sa sa evite, cel asertiv sa colaboreze.

La exterior vedem comportamentele celor din jur insa la interior exista o intentie pozitiva pt fiecare dintre noi , intentie pozitiva pentru ca vrem sa ne atingem scopul. Ca sa putem colabora tb sa aflam intentia pozitiva si sa dam interlocutorului ceea ce trebuie.

Lider-ul autoritar este cel care este concentrat pe cum sa obtina el un anumit rezultat, fara sa puna pret pe munca in echipa, fiind constient ca responsabilitatea finala ii apartine, el fiind nevoit sa ofere explicatii daca va fi cazul. Este cel care da cu pumnul in masa, care spune: “vreau rezultate”, care aminteste mereu de strategie si obiectiv, cel care in sedinte face mereu apel la “business”,  care nu este interesat de probleme oamenilor din echipa sau cum il cheama pe cel care raspunde pe mail la solicitarile clientilor, vrea sa se raspunda. Este cel care risca sa fie evitat si etichetat cu stampila de “monstru” – “asta niciodata nu ne intelege, nicioadata nu ne ajuta”.

Liderul permisiv este cel concentrat foarte mult pe relatia cu propria persoana sau cu ceilalti, lasand deoparte rezultatul. Este cel care te invoieste si poti pleca mai devreme, este cel care spune “eeee..lasa ca vedem noi cum o scoatem la capat”, este cel te intelege orice problema ai avea si este dornic sa il cunosti sis a te cunoasca, sa afle cate una alta despre tine. Este cel care la un moment dat risca “sa fie luat de prost” – “lasa ma, ca asta nu-mi face nimic”.

Liderul participativ reprezinta idealul. Este cel care reuseste sa gaseasca un echilibru intre urmarirea obiectivului de business si relationarea cu membrii echipei. Este cel care este constient ca isi poate atinge obiectivul si poate avea rezultatele dorite, doar impreuna cu echipa sa. De aceea, reuseste sa isi asculte colegii, sa empatizeze cu ei, sa fie flexibil, sa ii faca si pe ei sa vada imaginea de ansamblu si sa ii conduca catre urmarirea si atingerea obiectivului personal pentru indeplinirea celui de business. Daca vreti, liderul participativ reprezinta combinatia echilibrata dintre ceilalti 2: autoritar si permisiv. Este cel care implica membrii echipei in diverse activitati, care gaseste metode pentru a-I motiva, care ii stimuleaza in a-si gasi propriile solutii.

Ce faceti in schimb cu acei oameni din echipa voastra care intra in tipologia sunt concentrate doar pe relatia cu mine, sau doar pe relatia cu ceilalti, sunt mai flower power, sunt oameni foarte buni, sufletisti, dar care nu sunt angrenati in a atinge un rezultat si se multumesc cu putin? Sau ce faceti cu cei care urmaresc doar rezultatul si nu au spirit de echipa? In aceste situatii si nu numai, voi aveti nevoie sa va adaptati stilul: in functie de persoana cu care discutati si de context, este uneori nevoie ca in stilul de leadership participativ sa scoti la inaintare anumite caracteristici ale liderului autoritar, sau ale celui permisic. Secretul este sa faci asta cu moderatie si sa iti stabilesti limitele, pentru ca altfel risti sa te muti pe partea cealalta a baricadei.

Motivatia fiecarui lider

Motivatia lider-ului autoritar:

Oare de ce anumite persoane rectioneaza agresiv in diverse situatii? Care credeti ca sunt elementele care le fac sa aiba un comportament agresiv?  De ce reactioneaza agresiv,pasiv? Care credeti ca sunt cauzele?
·         Agresivitatea este eficace, aduce rezultate
·         Atacul e cea mai buna aparare
·         Numai cei “puternici” merita sa supravietuiasca
·         Dupa ce te-ai ars cu supa sufli si in iaurt
·         “Eu…agresiv?” (Lipsa de auto-cunoastere si/sau abilitati sociale)
·         Scaderea imediata a tensiunii resimtite
·         Nesiguranta, lipsa de incredere

Cauze ale liderului permisiv:

·         Politete/respect gresit intelese
·         Frica de reactia agresiva a celuilalt;
·         Neincredere in sine (“Nu pot sa ii spun asta …..”, “Asa sunt eu…”)
·         Asimilarea asertivitatii cu agresivitatea
·         Exagerare in oferirea ajutorului

Principii de baza ale leadership-ului

1.       Primul principiu se refera la propriile tale limite. Spuneti, ce parere aveti? Pentru a fi un lider de succes, este nevoie sa te incadrezi in asteptarile celorlati de la tine sau sa le depasesti?
Cere mai mult de la tine decat se asteapta ceilalti!
Ca lider trebuie sa plecam de la situatia care este, sa o acceptam, sa mergem catre obiectiv, intalnim obstacole: care tin de mine, care tin de altii si altele. In permanenta trebuie sa ne restabilim limitele, sa ne autodepasim si astfel, prin puterea exemplului ii putem motiva si pe cei din echipa.
Daca vreti, asta e cea mai buna metoda de a exemplifica oamenilor din echipa voastra, asteptarile voastre vis-à-vis de ei, de atitudinea lor, de abilitati, de urmarirea obiectivului.

Be the change you wish to see in the world” – Ghandi

2.       Un alt lucru vital in acest sens este ceva ce am atins si mai devreme cand am discutat despre tipologii. Va rog sa ma ajutati: care este idealul de lider din punct de vedere al relationarii cu oamenii din echipa lui? Exact, trebuie sa arate ca ii pasa ce a patit, daca e mai trist/agitat intr-o zi.
Acorda interes personal membrilor echipei à sa imi pese
Astfel ca sa ajungi sa iti pese si sa si transmit acest lucru ai nevoie sa dezvolti anumite valori:
-          Generozitate – sa ii acorzi atentie, timp, ascultare, ceea ce stiu de la voi ca faceti oricum aceste lucruri
We make a living by what we get, but we make a life by what we offer.”
-          Sa aratati ca sunteti alaturi de ei si ii sprijiniti si ca reprezinta si un obiectiv de-al vostru sa ii dezvoltati
-          Daca nu va auto-cunoasteti nu aveti posibilitatea sa preintampinati anumite situatii care pot intervene cu voi sau cu membrii echipei. Cea mai simpla si rapida metoda de auto-cunoastere este prin auto-expunere nu stati ascunsi in coltisorul vostru, iesiti la rampa si va asumati ce se poate intampla, cereti feedback – liderii adevarati nu doar ofera feedback, ci si primesc – mai mult solicita feedback din partea oamenilor pe care ii conduc si nu in ultimul rand incerca lucruri noi, pentru a stimula schimbarea si tot prin puterea exemplului sa ii impulsioneze si pe ceilalti sa reactioneze la schimbare pozitiv.
MFYOD – “Make a fool of yourself at least once a day.”

3.       Ofera siguranta – alunga frica!                 
“Dorinta mea de inocenta, poate genera un soi de impotenta.”
-          Responsabilitate personala
-          Sa ii crestem, sa le dam aripi, sa nu stam ca closca

4.       Cere de la membrii echipei si din pacate, la unii manageri din Romania, doar asta exista. Atat cat pot sa dea sau mai mult, generam incredere.

In final, orice trainer este si un lider. Prin puterea exemplului trebuie sa fie pentru ceilalti un model de atitudine menite sa ii inspire pe ceilalti si sa ii faca sa vrea mai mult.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu