Cu si despre energisere

Energiser-ele au un rol important in cadrul unui curs, ajutandu-te ca trainer sa ii scoti pe participanti din cotidian, invitandu-i sa faca altceva decat ce sunt obisnuiti sa faca la munca si in acelasi timp reprezinta un instrument bun prin care sa te legi de teoria pe care urmeaza sa o prezinti si nu numai.
Dupa denumirea lor au scopul de a oferi energie participantilor, a le aduce zambetul pe buze, a-i face sa se distreze, sa se joace.

Scopul energiser-ului

In functie de stilul fiecarui trainer, energiser-ul poate avea diverse forme si folosit in diverse scopuri. Partea comuna la toti este ca acesta se foloseste pentru a energiza participantii. Este recomandat de folosit imediat dupa pauza de pranz pentru ca de cele mai multe ori, atunci gradul de implicare al cursantilor scade. Mancarea ne da tuturor senzatia de somn si atunci riscam ca cei pe care ii avem in sala sa se uite prin noi si sa nu mai reusim sa ne atingem obiectivul.



Exemple de energisere


  • filmulete haioase - este important sa verificati filmuletele pe care vreti sa le folositi in training, astfel incat sa evitati continutul vulgar de orice natura, pastrandu-va astfel profesionalismul. Cu acest tip de energiser va asigurati ca veti avea parte de o reactie chimica in corpul participantilor care va asigura atentia lor mai departe: rasul. :) 




  • jocuri  - aici puteti apela cu incredere la jocurile copilariei adaptate cursului vostru sau la exercitii de improvizatie:
      • "Friptea" - exact atunci cand eram copii, asezati participantii in cerc, cu mana dreapta deasupra celui de langa el si stanga dedesubtul celui care se afla in partea cealalta. Asa poti exersa atentia lor, legandu-te de o teorie ce urmeaza sa o prezinti. Mai exact, tu le citesti un material si ei au ca sarcina sa atinga palma persoanei aflate in stanga lor atunci cand aud un anumit cuvant rostit de tine (pe care l-ai mentionat tu deja cand ai formulat sarcina de lucru);
      • "A si B" - o metoda buna atat pentru a se cunoaste intre ei, cat si pentru a se energiza. Trainer-ul ii roaga sa aleaga in functie de ce le place mai multe diverse categorii de subiecte -  mare sau munte (cei care sunt fani mare se aseaza in stanga, cei pro munte, dreapta), bere sau vin, ceai sau lapte, rezultat sau proces, s.a.
      • Un site unde puteti gasi astfel de energizere pe care sa le adaptati la cursurile voastre este: http://www.skillsconverged.com si in plus gasiti informatii utile despre diverse notiuni legate de training.
  • exercitii de logica - chiar daca este util sa ridici participantii de pe scaune pentru a le pune sangele in miscare, este de folos si doar sa le antrenezi mintea cu un joc de logica, in care ei sa gaseasca raspunsul.
De subliniat in aceste situatii este ca nu doar le aruncam la curs ca sa ii facem pe participanti sa rada. Important este sa avem si un obiectiv ascuns, menit sa tinteasca o teorie ce urmeaza sa o discutam,  sa exerseze ceva ce deja au parcurs in training ori sa te ajute pe partea de interactiune si cunoastere.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu